Gluten – czym jest?

Najpierw przychodzę do Was z małą dawką podstawowych informacji! Czym zatem jest ten gluten?

Czym jest Gluten
Otóż, bardzo naukowo i profesjonalnie mówiąc, jest to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. W prostszym języku jest to po prostu białko, obecne we wspomnianych zbożach, a jego głównym zadaniem jest nadawanie żywności odpowiedniej konsystencji i smaku.
Nazwa „gluten” pochodzi od angielskiego „glue”, co łączy się oczywiście z jego najważniejszą właściwością – kleistością.
Interesujący nas alergen, prócz typowo zbożowej żywności, znajdować się może w naprawdę wielu przetworzonych produktach, z czego na co dzień możemy nawet nie zdawać sobie sprawy. Wystarczy, że dany, pozornie bezglutenowy, asortyment znajduje się na hali produkcyjnej ze „zwyczajnym”, glutenowym jedzeniem, a już istnieje ryzyko „zakażenia” go cząstkami glutenu. Dlatego też, dla osób chorych na celiakię, które nie powinny mieć do czynienia z nawet najmniejszymi dawkami tego alergenu, najlepsze są produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, symbolizującym w pełni bezpieczny dla nich produkt.
Celiakia nie jest oczywiście jedyną, wywoływaną przez gluten chorobą. Oprócz niej możemy mieć do czynienia także z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz alergią na pszenicę.
Wszystkie osoby, które borykają się z powyższymi przypadłościami powinny na stałe lub częściowo, w zależności od zaleceń, zrezygnować z przyjmowania glutenu i stosować w związku z tym odpowiednią dietę.

Więcej szczegółów na temat diety i dokładniejszego podziału glutenowej i bezglutenowej żywności spodziewajcie się już niedługo, w kolejnym poście! Zdradzić mogę również, że następne wpisy zawierać będą informacje o bezglutenowym gotowaniu, pieczeniu, moich osobistych doświadczeniach, związanych z dietą, a także pozbawionymi glutenu przepisami, między innymi na domowy, sprawdzony chleb, przepyszne babeczki czy zarówno słodkie, jak i wytrawne omlety! Jeśli macie do mnie jakieś pytania lub propozycje na kolejne posty, piszcie śmiało w komentarzach!

Powyższe informacje czerpałam ze stronki medistore.com.pl, jeśli będziecie mieć chwilę czasu, zajrzyjcie i tam! Trzymajcie się ciepło i do następnego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *